[Giro] Duivel tipt Vinokourov

Olga Kroeders

Alexandre Vinokourov maakt een goede kans om de Giro te winnen. "Hij is weer goed in vorm en kan het spannend maken", stelt Didi Senft. "Maar de Italianen zullen zich in hun koers niet snel gewonnen geven", weet de 58-jarige Duitser. Wat Didi een kenner maakt? Als Tourduivel volgt hij al achttien jaar alle grote koersen.

Senft komt uit het voormalige Oost-Duitsland en heeft een passie voor fietsen. Hij bouwt ze, vooral voor recordpogingen. Zo is Senft onder meer in het bezit van de wereldrecords voor langste en hoogste fiets. Sinds 1993 verkleedt hij zich als duivel en komt hij naar wielerkoersen.

"Bij wielerwedstrijden hangt er op een kilometer voor de streep altijd een rood doek. Dat heet in Duitsland de rode duivelslap. Ik heb me op een gegeven moment bedacht dat daar eigenlijk een rode duivel bij zou moeten."

Senft trok een rode legging aan, maakte een drietand en werd in een klap wereldberoemd toen hij met Claudio Chiapucci meerende. "Chiapucci was 'il diabolo', dus dat paste goed bij elkaar en de media pikten dat op. Ik heb hem toen ook ontmoet op zijn hotelkamer, dat was sensationeel."

Nu, achttien jaar later, besteedt de Duitser tweederde van het jaar aan zijn uit de hand gelopen hobby. Iedereen kent de duivel van tv. "Het verveelt nooit, ik krijg zulke aardige reacties van mensen." Van november tot maart is hij thuis. Dan bouwt hij fietsen en plant hij zijn volgende seizoen als hij weer met zijn bus door Europa trekt.

Van ontspannen komt het niet. "Ik heb het dan razend druk met het bouwen van fietsen, maar ik doe wat ik leuk vind, dus iedere dag ontspan ik me." Ontspannen kan hij ook niet in deze Giro. Na drie dagen in Nederland vliegt het peloton naar Italië. Senft legt die tocht in zijn bus af. "Dat is vermoeiend, maar ook leuk, want de volgende dag zie ik de koers weer."

De mooiste momenten zijn voor Senft dan ook niet zozeer de hoogtepunten uit zijn eigen loopbaan. De Duitser noemt het geel voor Bjarne Riis in de Tour van 1996 en de tourzege van Jan Ullrich als zijn hoogtepunten. "Als Duitser was het bijzonder dat een landgenoot de Tour won."

Bij vele koersen zal Senft de komende maanden weer op tv te bewonderen zijn. Het WK laat hij voor het eerst in jaren schieten. "Ik kom al jaren bij de marathon van Keulen en omdat het WK in Australië dit jaar later is dan in andere jaren, valt het samen."