Justitie erkent fout rond gezinsmoord Zierikzee

Redactie

Het Openbaar Ministerie in Middelburg geeft toe fouten te hebben gemaakt in de zaak van Abdel Z. Hij schoot op 6 maart in Zierikzee zijn 19-jarige dochter en 9-jarige zoon dood en verwondde zijn vrouw, waarna hij zichzelf van het leven beroofde. Het OM stelt donderdag in een verklaring aan het televisieprogramma Nova dat het aan de familie had moeten melden dat Z. op vrije voeten kwam.

Z. was in december veroordeeld voor huiselijk geweld en mishandeling van zijn vrouw. In februari werd hij opnieuw aangehouden, op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter. Vanuit de gevangenis bedreigde hij het Iraakse gezin herhaaldelijk met de dood.

In overleg met de gemeente en hulpverleners was een veiligheidsplan opgesteld, dat in werking zou treden als Z. zou worden vrijgelaten. Dat gebeurde op 24 februari, met als voorwaarde dat hij niet in de buurt van zijn gezin zou komen, maar het gezin werd daarvan niet in kennis gesteld. Twee weken later schoot hij twee van zijn kinderen dood. De 14 jarige-zoon was op dat moment bij de buren.

Het OM wijt de fouten aan gebrekkige communicatie tussen justitie en politie. Het Openbaar Ministerie betreurt dit ten zeerste en belooft beterschap. Z.'s vrouw Amira doet donderdag haar verhaal in Nova.