Julio P. uitgeleverd aan Argentinië

Redactie

Julio P. is donderdag door Spanje uitgeleverd aan Argentinië om te worden berecht. De oud-Transavia-piloot werd in september in Valencia in Spanje aangehouden, omdat hij zou hebben deelgenomen aan de zogenoemde dodenvluchten ten tijde van de Argentijnse junta, die tussen 1976 en 1983 aan de macht was.

De 57-jarige P., die de Nederlandse en de Argentijnse nationaliteit heeft, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij onder meer folteringen, verdwijningen en sterfgevallen. De Argentijnse federale rechtbank had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. P. wordt vrijdag gehoord in de rechtbank. P. kwam donderdagochtend aan op de luchthaven van de hoofdstad Buenos Aires. Hij zei dat hij verwacht een eerlijk proces te krijgen. P. wilde eigenlijk in Nederland worden berecht, maar de rechtbank in Den Haag bepaalde dat Spanje daar niet toe verplicht was. Hij woonde tot zijn aanhouding in Nederland.

De militaire dictatuur ontdeed zich onder meer van mensen door ze te drogeren, vast te binden en vervolgens uit vliegtuigen te gooien. P. heeft na zijn aanhouding altijd ontkend dat hij bij dergelijke vluchten was betrokken. Hij zou in die tijd alleen in straaljagers hebben gevlogen, maar dat is volgens de Spaanse justitie niet waar. Hij zou als piloot betrokken zijn geweest bij vluchten, waarbij onder anderen de Argentijnse journalist Rodolfo Walsh en twee Franse nonnen het leven lieten.

De zaak kwam aan het rollen toen P. over de kwestie vertelde tegen Transavia-collega's. Twee collega-piloten hadden hem op Bali horen zeggen dat hij piloot was bij de beruchte vluchten. Hij zou hierover hebben opgeschept en geen enkele spijt hebben getoond.