'Einde euro is goed mogelijk'

masja2010

Het einde van de euro is mogelijk in zicht, wanneer Europa er niet in slaagt om de fundamentele institutionele problemen op te lossen. Die uitspraak heeft de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz gedaan in een interview met de Engelse radiozender BBC4.

Volgens Stiglitz is Europa te weinig besluitvaardig over de mogelijke miljardenleningen aan Griekenland. Dat land verkeert in een diepe economische crisis. Stiglitz vreest dat naast Griekenland ook Spanje en Portugal binnen niet al te lange tijd aan het infuus van de Europese Unie komen te liggen. Het is dan zaak voor Europa om snel en besluitvaardig in actie te komen. Stiglitz: "Indien men zal gekeken hebben in welke mate het moeilijk is in Europa een gemeenschappelijk standpunt aan te nemen over hulp aan een kleiner land, zal men realiseren dat indien een iets groter land in de problemen geraakt, het waarschijnlijk is dat Europa nog meer moeite heeft."

"Daarom denk ik dat de hoop dat die hulp de druk van speculanten zou tegengaan, waarschijnlijk ongegrond is: dat kan een tijdje werken, maar op lange termijn, wanneer de fundamentele institutionele problemen daar zijn, zullen de speculanten die problemen kennen. En wanneer de zwakheden van Europa in die mate erger worden, zullen de speculanten zich naar hartenlust vermaken."