DSB-topman moest weg na kritiek

Redactie

Voormalig DSB-topman Jan van Dijk moest in 2007 opstappen na kritiek op een dubieuze werkwijze van de bank. Dat meldt het Financieele Dagblad donderdag op basis van een verklaring van Van Dijk aan de raad van commissarissen. Tot nu toe was het een raadsel waarom de financieel directeur destijds zo plotseling het veld ruimde.

Van Dijk stelde intern een omstreden werkwijze aan de kaak waarbij betalingsachterstanden van klanten werden weggepoetst. Daardoor kwam geld van voorzieningen vrij voor de bank om bijvoorbeeld te besteden aan dividend aan DSB Beheer, de moedermaatschappij waarin ook voetbalclub AZ was ondergebracht.

Volgens DSB-eigenaar Dirk Scheringa en commercieel topman Hans van Goor zouden de achterstanden via een andere constructie toch wel binnenkomen. Van Dijk vond dat de zaak niet door de beugel kon, maar moest vertrekken toen hij daarover aan de bel trok.

Bronnen rond de voormalige raad van bestuur van DSB houden het in de krant op een 'verschil van professioneel inzicht'. Van Dijk wilde niet reageren.