Syrië: sancties VS zorgen voor meer vijandigheid

Redactie

De sancties die de Verenigde Staten opleggen aan Syrië versterken de vijandigheden in de regio. Dat heeft Syrië woensdag gezegd, nadat de VS maandag de zes jaar oude economische en diplomatieke sancties vernieuwde. Volgens de VS heeft Syrië vooruitgang geboekt bij het onder controle krijgen van terreurnetwerken, maar blijft Damascus terroristen steunen en blijft het land massavernietigingswapens nastreven.

De Syrische onderminister voor buitenlandse zaken Faysal Mekdad zei dat de beslissing de sancties te verlengen laat zien dat Washington 'de geloofwaardigheid heeft verloren' en zich niet aan de beloftes aan Syrië heeft gehouden. Mekdad erkende wel dat de toon van Washington achter gesloten deuren veel positiever is.

"Wat we in het openbaar van de Amerikanen horen is overdreven, en wat achter gesloten deuren gebeurt is precies het tegenovergestelde", aldus Mekdad in het Syrische dagblad Al-Watan.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is Syrië tegemoet gekomen in een poging het land los te wrikken van de invloed van Iran en moedigde het land aan om Libanese en Pakistaanse terreurgroepen niet langer te steunen. De VS stuurde na vijf jaar weer een ambassadeur naar Syrië en onderhield op hoog niveau diplomatieke contacten.

De verbeterde band tussen de VS en Syrië kreeg echter een tegenslag te verwerken nadat Israël Syrië beschuldigde van het leveren van Scud-raketten aan Hezbollah. Syrië ontkende dat het de raketten heeft geleverd. Ook Hezbollah en regeringsfunctionarissen in Libanon ontkenden de wapenlevering.