Somalische militie bezet piratennest

Redactie

Tientallen zwaarbewapende strijders van de Hizbul Islam-militie zijn zondag de stad Haradhere in het noorden van Somalië binnengetrokken. De piraten die van hieruit de wateren in de Golf van Aden onveilig maakten zijn naar het verderop gelegen Hobyo gevlucht, met medeneming van de luxe artikelen die zij met hun praktijken hebben vergaard. Ooggetuigen hebben dit gemeld.

Wat de islamisten in Haradhere willen is onduidelijk. Mohamed Abdi Aros, operationeel chef van Hizbul Islam, zei dat plaatselijke bewoners om de komst van de militie hadden gevraagd. Volgens sommigen wil Hizbul Islam een graantje van de lucratieve zeeroverij meepikken en hebben zij Haradhere bezet voordat Al-Shabab dat zou doen, de gevaarlijkste van de islamistische rebellengroepen in Somalië. Hizbul Islam raakte eerder een belangrijke bron van inkomsten kwijt toen het door Al-Shabab uit de zuidelijke havenstad Kismayo werd verjaagd.

De rivaliteit tussen Hizbul Islam en Al-Shabab zou ook een rol hebben gespeeld bij een bomaanslag zaterdag in een moskee in Mogadishu. Het dodental van de aanslag was zondag gestegen tot 46.

Islamitische opstandelingen hebben grote delen van Mogadishu in handen en proberen al drie jaar de zwakke Somalische regering ten val te brengen.