Historisch kampioenschap FC Twente

Sjors (Sj0rSz)

FC Twente is voor de eerste keer in het bestaan kampioen van Nederland geworden. De ploeg uit Enschede won vandaag met 2-0 van NAC Breda, waardoor het resultaat van directe concurrent Ajax er niet meer toe deed. De Amsterdammers wonnen met 4-1 van N.E.C. Nijmegen, maar door de zege van de Tukkers deed dit er niet meer toe.

FC Twente won dit seizoen maar liefst 27 wedstrijden, speelde er vijf gelijk en verloor er slechts twee. In deze voetbaljaargang wist de formatie van trainer Steve McClaren, die aan zijn tweede jaar bezig is, 63 doelpunten te maken en kreeg er slechts 23 tegen. Alleen Ajax kreeg minder tegendoelpunten, namelijk twintig.

De Tukkers begonnen dit seizoen prima met drie overwinningen (Sparta Rotterdam, ADO Den Haag en RKC Waalwijk). Daarnaast pakte FC Twente ook een punt tegen PSV en Feyenoord. Vervolgens ging het tot aan de winterstop crescendo voor de manschappen van McClaren.

Na de winterstop, die dit seizoen vijf weken duurde, haperde de motor van FC Twente. Er werd namelijk gelijkgespeeld tegen FC Utrecht en FC Groningen. Toch wist McClaren uiteindelijk de juiste snaar bij zijn mannen te raken en werden daarna de wedstrijden weer gewonnen. Tegen Ajax ging het echter mis. In de Amsterdam ArenA gingen de Tukkers met 3-0 onderuit. Na deze verliespartij verloor FC Twente alleen nog van AZ, waardoor de spanning in de competitie verder toenam. Toch bleven de mannen van McClaren koel en kwamen niet meer in de problemen.

Ajax wist FC Twente nog tot op één punt te benaderen, nadat PSV in de strijd om het kampioenschap had afgehaakt. Het bleef echter spannend tot het einde. De ploeg uit Enschede liet echter geen steken meer vallen en pakte uiteindelijk de nationale titel.