Kabinet Thailand in spoedzitting bijeen

bennootje

Het kabinet van Thailand is zondag in een spoedzitting bijeengekomen met onverbiddelijke protesten tegen de regering in het vooruitzicht. Een groot deel van de hoofdstad is door de roodhemden geblokkeerd. De angst voor ongeregeldheden is in het hele land gestegen.

De onderhandelingen tussen de demonstranten en de overheid zijn gestopt, waarmee de hoop op een vreedzame afloop slinkt. Een woordvoerder van de regering kondigde zaterdag aan dat het kabinet zondagochtend in spoedzitting bijeenkomt. De verwachting is dat wordt gepraat over de al zeven weken durende crisis die delen van Bangkok heeft lamgelegd.

Voorstanders van de huidige regering hebben opgeroepen de staat van beleg in te voeren en het verzet van de roodhemden te breken. De roodhemden willen dat het huidige parlement wordt ontbonden en dat nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Bij gevechten tussen veiligheidstroepen en demonstranten zijn de afgelopen weken zeker 27 doden en duizend gewonden gevallen. Sommige bewindslieden hadden de hoop uitgesproken dat de roodhemden er binnenkort genoeg van hebben en naar huis gaan.

Dat zit er volgens Weng Tojirakarn, een van de leiders van de roodhemden, voorlopig niet in. Volgens hem komen aanhangers van buiten de hoofdstad de roodhemden binnenkort versterken. De roodhemden eisen het aftreden van premier Abhisit Vejjajiva. Hij zou met vriendjespolitiek aan de macht zijn gekomen.

Een internationale denktank, de International Crisis Group, vreest dat een burgeroorlog uitbreekt. Daarom heeft de denktank beide kanten opgeroepen het buitenland te laten bemiddelen. Dat zou kunnen worden gedaan door de president van Oost-Timor, Jose Ramos Horta. De regering heeft bemiddeling door het buitenland al meerdere keren afgewezen. Het buitenland zou niet genoeg van de situatie weten om te kunnen bemiddelen.

Kabinet Thailand in spoedzitting bijeen
Kabinet Thailand in spoedzitting bijeen (Foto: Novum)