[IndyCar] Uitslag race Kansas Speedway

Sally (Tessa)

De eerste ovalrace van het seizoen, de Road Runner Turbo Indy 300 in Kansas, is gewonnen door Scot Dixon. Ganassi-teamgenoot Dario Franchitti kwam als tweede over de streep, Tony Kanaan werd na een flinke inhaalrace derde.

Vandaag was er geen regen zoals gisteren het geval was bij de kwalificatie. Polesitter Ryan Briscoe behield die positie bij de start en er waren geen problemen in de eerste paar ronden. De leiding werd in de 32e ronde overgenomen door Dixon, die de Team Penske-rijder wist te passeren toen achterblijver Mario Romancini ingehaald moest worden. Briscoe kende ook een slechte eerste pitstop, waardoor de coureur ook door Franchitti voorbijgereden werd.

Straffen waren er voor de eerste pitstopreeks voor EJ Viso, Jay Howard en Bertrand Baguette die te snel reden in de pitstraat. Andere pechvogel bij de pitstop was Will Power die niet goed stond bij zijn team, zodat het lastig was zijn wagen bij te tanken. EJ Viso tikte in de 74e ronde de muur aan bij een inhaalactie op Raphael Matos. De coureur kon wel zijn race vervolgen, maar de wedstrijdleiding besloot de baan na te kijken. De eerste neutralisatie was een feit.

Meteen werden er pitstops gemaakt door alle koplopers van dat moment, en daardoor waren alle brandstofstrategieën nutteloos geworden. En ook nu waren de pitstops niet vlekkeloos: Milka Duno gaf niet genoeg ruimte bij het uitrijden van de pits aan Takuma Sato. Beide raakten elkaar en spinden. Even later waren er problemen voor Team Penske die het linkervoorwiel van Briscoe net goed vast hadden gezet en het wiel een eigen leven ging leiden. De extra pitstop was voor de man op pole een bittere pil doordat hij veel plekken verloor.

Fans van crashes tegen het eind van de race konden ook hun hart ophalen, toen na een kleine neutralisatie in de 119e ronde Jay Howard te wijd de bocht door ging en na een onzachte aanraking met de muur zijn Sarah Fisher Racing in de prak reed. Bij de herstart voor die crash was het Japanner Hideki Mutoh die niet voldoende ruimte gaf aan landgenoot Sato, waardoor ze alletwee in de muur bij start/finish belandden. De twee Japanners waren aan een goede race bezig, maar door dit akkefietje zagen ze beide een plek in de top zes in rook opgaan.

Toen de Kansas Speedway weer vrijgegeven werd met nog zes ronden te gaan, zag Dixon zijn leidende positie niet meer in gevaar komen. Helio Castroneves heeft echter ongetwijfeld minder goede gevoelens overgehouden aan die laatste paar ronden, want de Braziliaan werd nog voorbijgereden door Franchitti en Kanaan en werd vierde.

Uitslag Kansas Speedway

Pos. Rijder Team Tijd
1 S. Dixon Ganassi Racing 1:50:43.141
2 D. Franchitti Ganassi Racing 3.0530
3 T. Kanaan Andretti Autosport 3.2210
4 H. Castroneves Penske 3.8300
5 R. Hunter-Reay Andretti Autosport 6.1130
6 R. Briscoe Penske 6.7950
7 M. Moraes KV Racing 1 ronde
8 A. Tagliani FAZZT 1 ronde
9 J. Andretti Andretti Autosport 1 ronde
10 V. Meira AJ Foyt Racing 1 ronde
11 D. Patrick Andretti Autosport 2 ronden
12 W. Power Penske 2 ronden
13 Mo. Andretti Andretti Autosport 2 ronden
14 M. Conway Dreyer & Reinbold 2 ronden
15 D. Wheldon Panther 2 ronden
16 R. Matos Luczo Dragon Racing 2 ronden
17 S. Fisher Sarah Fisher Racing 2 ronden
18 J. Wilson Dreyer & Reinbold 3 ronden
19 A. Lloyd Dale Coyne 3 ronden
20 B. Baguette (R) Conquest Racing 3 ronden
21 S. De Silvestro (R) HVM Racing 3 ronden
22 M. Romancini (R) Conquest Racing 4 ronden
23 H. Mutoh Newman/Haas 14 ronden
24 T. Sato (R) KV Racing 14 ronden
25 J. Howard Sarah Fisher Racing 28 ronden
26 M. Duno Dale Coyne 116 ronden
27 E. Viso KV Racing 129 ronden