Egypte veroordeelt 26 personen voor spionage

Redactie

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag in Caïro 26 personen veroordeeld voor spionage voor Hezbollah en het voorbereiden van aanslagen op toeristen en de scheepvaart in het Suezkanaal. Bovendien waren de mannen beschuldigd van het sturen van explosieven naar de Gazastrook. De mannen kregen celstraffen variërend van zes maanden tot levenslang.

Drie van de aangeklaagden, waaronder de Libanese leider van de groep, Mohammad Qiblan, werden bij verstek veroordeeld tot levenslang. De rest van de groep -onder wie Egyptenaren, een Sudanees, Palestijnen van de Westoever en Libanese staatsburgers- kreeg straffen van zes maanden tot vijftien jaar. Tegen de uitspraak kan niet in beroep worden gegaan.

Hezbollahleider Hassan Nasrallah heeft toegegeven een agent naar Gaza te hebben gestuurd om toezicht te houden op wapenzendingen, maar ontkende dat hij de veiligheid in Egypte probeerde te ondermijnen.

In een verklaring die werd uitgezonden op tv-zender Al-Manar zei de Libanese advocaat van een van de verdachten dat de uitspraak een 'politiek' oordeel van het Egyptische hof was. Hij bekritiseerde de straffen en zei dat ze 'onjuist en hardvochtig' waren.

Het proces, dat begon in augustus 2009, is het eerste waarin Egypte vermeende activisten van Hezbollah vervolgd.