Ook Nederlandse squashers naar halve finale EK

Olga Kroeders

De Nederlandse squashers hebben bij het Europese Kampioenschap Squash voor landenteams in het Franse Aix en Provence de halve finales bereikt. Onder aanvoering van kopman Laurens Jan Anjema werd directe concurrent Duitsland met 3-1 verslagen, nadat een dag eerder ook Finland al met dezelfde cijfers het onderspit had gedolven.

De 27-jarige Anjema wees zijn team de weg met een duidelijke zege op Simon Rosner. De Duitser kon de nummer elf van de wereld alleen in de eerste game enigszins bijhouden, maar had in het vervolg van de partij geen enkel weerwoord op het dominante spel van de Hagenaar. Het werd 11-8, 11-5, 11-5. Sebastiaan Weenink kon het goede voorbeeld van zijn teamgenoot in het tweede duel niet volgen. Ondanks goed spel moest hij zijn meerdere erkennen in Rudi Rohrmuller, die na een klein uur als winnaar van de baan stapte: 10-12, 5-11, 12-10, 8-11.

Dylan Bennett en Piedro Schweertman sleepten vervolgens de winst uit het vuur voor de mannen van Lucas Buit en Damon Leedale-Brown. Beide spelers hadden 56 minuten nodig om respectievelijk Jens Schoor en Andre Haschker te verslaan. De 25-jarige Bennett deed dat in vier games (11-9, 10-12, 11-6, 11-6), terwijl de één jaar oudere Schweertman geen game afstond: 11-8, 12-10, 11-5.

Door de winst op Duitsland is de nationale herenploeg niet meer te achterhalen door de Duitsers en de Finnen. Hierdoor is Nederland verzekerd van een plaats in de halve eindstrijd die vrijdag gespeeld wordt. Wie daarin de tegenstander wordt, is nog onbekend. Morgen volgt eerst nog de laatste groepswedstrijd tegen het sterke Engeland, dat na twee speelronden zoals verwacht groep A aanvoert. In groep B gaat gastland Frankrijk na twee speeldagen fier aan de leiding.