Burgemeester na 1,5 jaar ingelicht over priester

Redactie

De politie heeft de burgemeester van Rotterdam pas na anderhalf jaar gemeld dat de Ierse ex-priester Oliver O'Grady, die meer dan twintig kinderen seksueel heeft misbruikt, in Rotterdam verbleef. Dat heeft de woordvoerder van de burgemeester dinsdag gezegd tegen het televisieprogramma Netwerk.

De politie wist medio 2008 al dat O'Grady in de gemeente Rotterdam kwam wonen. Nadat de politie een tip van Interpol had ontvangen, bezochten agenten de ex-priester regelmatig. De burgemeester werd in januari dit jaar ingelicht over het verblijf van O'Grady in zijn gemeente. Ook personeel en medewerkers van instellingen waar O'Grady werkzaam was zouden niet zijn ingelicht door de politie.

Zodra de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wist van de veroordeelde pedoseksueel in zijn gemeente, nam hij contact op met het ministerie van Justitie om hem ongewenst vreemdeling te laten verklaren.

Het ministerie weigerde, waarop de gemeente Rotterdam namens Aboutaleb enkele indringende gesprekken met O'Grady zou hebben gevoerd. De ex-priester besloot zelf Nederland te verlaten. In februari van dit jaar is hij vermoedelijk naar Dublin vertrokken.

Een woordvoerder van de gemeente meldde dinsdag dat de politie sinds bekend was dat de priester in Nederland kwam wonen geen signalen heeft ontvangen over strafbare feiten van hem.

O'Grady werd in Ierland in zijn geboortestad in 2001 uit zijn ambt gezet nadat hij in Californië in de Verenigde Staten een straf had uitgezeten voor pedoseksuele misdrijven. Hij was daar tot veertien jaar cel veroordeeld voor het misbruiken van meer dan twintig kinderen.