Wilde kangoeroes planten zich voort in Nederland

bennootje

Een groep in het wild levende kangoeroes in Nederland heeft zich voortgeplant. Voor het eerst zijn wallaby's, zoals de kleine kangoeroes heten, met een jong gezien. Dit gebeurde in Ooststellingwerf in Friesland. De wallaby's die in Nederland leven zijn ontsnapte dieren. Dat meldt de Zoogdiervereniging dinsdag via de website natuurbericht.nl.

Mensen zien al jaren in het wild levende wallaby's. Als de dieren jongen krijgen betekent dit volgens de vereniging dat de dieren zich aan het vestigen zijn als voortplantende populatie. Bij de Friese plaats werd een groep van vijf dieren met een jong gezien. De dieren zouden zijn ontsnapt van een landgoed in Makkinga. Ze worden niet gevangen omdat ze geen schade veroorzaken.

De zoogdieren zijn afkomstig uit Australië en worden in Nederland als gezelschapsdier op bijvoorbeeld kinderboerderijen of door particulieren gehouden. De planteneters lijken zich prima in Nederland te kunnen redden. Wel wordt er af en toe een wallaby aangereden. De afgelopen vijf jaar werden de dieren in Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Groningen en Friesland gezien.