Burger krijgt inspraak bij strafeisen justitie

Redactie

Justitie gaat burgers, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties betrekken bij het bepalen van de strafeisen. Justitie wil volgens de GPD-kranten zo de gevoelens in de samenleving laten meewegen.

De afgelopen jaren zijn hier al kleinschalige experimenten mee gedaan. Vanaf deze zomer moeten bijvoorbeeld winkeliersverenigingen, ondernemersorganisaties, scholen en kerken hun mening kwijt kunnen.

Het Openbaar Ministerie wil 200 tot 250 burgers en organisaties permanent via internet kunnen raadplegen over actuele vraagstukken. Eerst wordt nagegaan wat de bevolking vindt van de strafeisen tegen veelplegers en recidivisten. Daarna wordt bekeken hoe de strafeisen voor geweldsmisdrijven en mishandelingen vallen.

De mening van de burgers is belangrijk, maar niet doorslaggevend, zegt hoofdofficier van justitie in Maastricht en voorzitter van de Landelijke Commissie Strafvorderingrichtlijnen Annemarie Penn-te-Strake in de kranten. Ze wil dat de strafeisen zo veel mogelijk overeenkomen met de opvattingen die leven in de samenleving.