Trainingsmissie Uruzgan niet genoeg

static

Een trainingsmissie in Uruzgan gaat niet ver genoeg. Nederland moet nadenken over een nieuwe militaire missie in de Afghaanse provincie, zegt demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) dinsdag in De Telegraaf.

De Tweede Kamer nam vorige week een motie van D66 en GroenLinks aan waarin het kabinet wordt gevraagd na te gaan of het mogelijk is agenten te sturen om Afghaanse agenten op te leiden. Van Middelkoop noemt het sturen van politietrainers 'mager' in vergelijking met wat de NAVO in Afghanistan doet.


Nederland doet er volgens de minister beter aan in Uruzgan te blijven. Hij erkent in de krant dat de beslissing bij de Tweede Kamer ligt, maar zegt mogelijkheden te zien omdat de nieuwe Kamer zich na de verkiezingen kan uitspreken.

De minister wil niet zeggen of hij nu al met de NAVO praat over een nieuwe missie. Het kabinet viel in de nacht van 19 op 20 februari over de vraag of een langer verblijf van Nederlandse militairen in Uruzgan een optie was. De PvdA was daar uiteindelijk tegen.