Tamil Tijgers opgepakt in Nederland

Redactie

De nationale recherche heeft maandag zeven Tamil Tijgers opgepakt in Nederland. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele en terroristische organisatie en van fondsenwerving van de organisatie die in Sri Lanka vecht voor een eigen staat. Onder de verdachten zijn de leiders van vijf Tamil-organisaties in Nederland.

Een 45-jarige man uit Den Haag wordt gezien als dé leider van de Tamil Tijgers in Nederland. De zes andere verdachten werden opgepakt in Schagen (2), Breda, Zeist, Raalte en Ammerzoden.

Volgens het OM zijn de verdachten niet zelf betrokken geweest bij gewelddadigheden, maar zamelden ze geld in in Nederland en andere westerse landen. Ze organiseerden onder meer collectes, inzamelingsacties en illegale loterijen en verkochten dvd's en kalenders.

De politie doorzocht maandag zestien woningen en bedrijven. Daarbij werden computers, administratie, telefoons, dvd's, documenten, foto's en ruim veertigduizend euro aan contant geld in beslag genomen. Voor de aanhoudingen en doorzoekingen waren vanaf 05.00 uur meer dan tweehonderd rechercheurs op de been.

De Tamil Tijgers staan sinds 2006 op een lijst met terreurorganisaties van de Europese Unie. Fondsenwerving voor deze organisaties is verboden.

De nationale recherche hoopt nog op tips over de activiteiten van de Tamils in Nederland. Daarvoor is een speciaal telefoonnummer geopend. Ook op de site van de recherche wordt in verschillende talen om hulp gevraagd.

De Tamil Tijgers voeren sinds de jaren zeventig strijd voor een eigen staat in het noorden van het land. Met het plegen van zelfmoord- en bomaanslagen en het gebruik van kindsoldaten worden ze volgens het Openbaar Ministerie beschouwd als een van de meest gewelddadige terreurorganisaties ter wereld.

Begin vorig jaar werden de Tamil Tijgers door het regeringsleger op Sri Lanka verslagen. Vorige zomer maakte een nieuwe leider echter bekend door te gaan met de strijd.