Griekse rente naar 9 procent

Peter (pberends)

De rente op Griekse staatsobligaties is maandag gestegen tot meer dan 9 procent. Dat is het hoogste rentepeil in 12 jaar. Financiële markten hebben steeds minder vertrouwen in de toch al slechte financiële situatie van Griekenland. Ook Portugees schuldpapier komt steeds meer onder druk te liggen, de rente hierover is gestegen tot boven de 5 procent.

De onzekerheid is vooral te wijten aan de stugge Duitse houding over het helpen van de Grieken. Afgelopen zondag stuurde Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble in de boulevardkrant Bild aan op zeer harde besparingsmaatregelen voor Griekenland als voorwaarde voor het steunprogramma.

Het Zuid-Europese land diende vrijdag een officiële aanvraag in voor hulp. Die kan komen van de eurolanden en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Griekenland kan via Europa en het IMF tientallen miljarden lenen tegen een rentetarief van 5 procent. Maar de randvoorwaarden blijven voor onrust zorgen.

Europese banken, waaronder Nederlandse, zijn flink gebaat bij een redden van de Grieken. Zo zitten Nederlandse financials voor 11,9 miljard euro in Griekse staatsobligaties. Belgische banken hebben voor 2,8 miljard euro aan Grieks schuldpapier.


Nederlandse banken tot over hun nek in Griekse staatsobligaties (RTL Z)