[NHL playoffs] Canucks naar tweede ronde

Denny (nyny83)

De Vancouver Canucks hebben zich met een 4-2 overwinning op de Los Angeles Kings verzekerd van een plaats in de tweede ronde van de playoffs om de Stanley Cup. De eindstand en de serie is 4-2 in het voordeel van Vancouver. Daniel Sedin maakte de beslissende treffer en goalie Roberto Luongo had ook een belangrijk aandeel on de overwinning.

De Kings kwamen halverwege de eerste periode op voorsprong via Alexander Frolov met een wrap-around. Steve Bernier maakte in de powerplay halverwege de tweede periode gelijkmaker, maar de jonge Kings-verdediger Drew Doughty bracht LA vijf minuten later weer op voorsprong met een hard afstandsschot. De Kings domineerden in de eerste twee perioden, maar wisten geen beslissende voorsprong te nemen.

Dit was mede te danken aan het goede spel van Luongo. Hij maakte enkele knappe reddingen, met als hoogtepunt zijn redding op een schot van Ryan Smyth. De Kings-aanvaller kreeg de puck op zijn stick zo'n zeven meter van het doel af, en Luongo lag gedesorienteerd op de grond na zijn vorige redding. Smyth haalde uit, maar Luongo wist alsnog redding te brengen met zijn handschoen. Luongo dankte deze redding mede aan het feit dat Smyth niet bepaald bekend staat om zijn harde schot: "Ik lag op de grond en zag Smitty zich klaarmaken voor een schot. Gelukkig heeft hij geen Howitzer (kanon, red.) in huis en kon ik zijn schot stoppen."

Door de kleine achterstand hadden de Canucks nog volop hoop om de serie in de zesde wedstrijd af te maken. Deze hoop werd alleen nog maar meer gevoed toen verdediger Kevin Bieksa al na twee minuten in de derde periode de gelijkmaker maakte. De Canucks speelden sterker in de derde periode, maar dit leidde pas laat in de periode tot de winnende treffer van Daniel Sedin. De 4-2 van Alexandre Burrows was in een leeg net toen goalie Jonathan Quick uit het doel werd gehaald voor een extra aanvaller. 

De powerplay van de Kings liet het de afgelopen wedstrijden afweten. Zij begonnen met negen goals uit dertien pogingen aan de serie, maar naarmate de serie vorderde kregen de Canucks hun penalty kill steeds beter op orde. Van de laatste dertien pogingen scoorden de Kings er slechts ééntje. "Toch hebben we niet veel veranderd aan onze penalty kill. Soms hebben teams gewoon een beetje geluk en vliegt alles erin. We wisten gewoon dat als we mentaal sterk bleven dat dat vanzelf een keertje zou omkeren, en dat gebeurde ook", aldus Canucks-coach Alain Vigneault.