Cohen wil andere politieke cultuur

Redactie

De nieuwe PvdA-leider Job Cohen heeft genoeg van de heersende politieke cultuur. In zijn eerste toespraak als lijsttrekker, zondag op het PvdA-congres in Nijmegen, bepleitte Cohen meer directe democratie.

"Er is in de huidige politiek een cultuur ontstaan, waarin schelden en elkaar verdacht maken gewoon lijken te zijn", zei Cohen. "Bij gebrek aan daden zijn het de grote woorden die indruk moeten maken. Kiezers willen daar niet bijhoren. En ik ook niet."

Cohen zei dat internet en andere nieuwe communicatiemiddelen kunnen helpen om de democratie te versterken. Hij wil daar werk van maken, zodat mensen weer meer vertrouwen in de politiek krijgen. Vormen van directe democratie, waarbij mensen zelf beslissingen nemen, kunnen daarbij helpen.

Cohen zei verder dat er de komende tijd bezuinigd moet worden, maar niet te snel en niet te veel. Dan kan de economie meteen weer inzakken, waarschuwde Cohen. "Wees niet roekeloos. Kijk uit, want het gaat om mensen en hun baan."

Cohen haalde uit naar VVD-leider Mark Rutte, de enige van zijn tegenstanders bij de verkiezingen op 9 juni die hij bij naam noemde. Het neoliberalisme heeft de crisis veroorzaakt, maar de VVD blijft geloven in de vrije markt, zei Cohen. "We mogen het oplossen van de crisis niet overlaten aan de veroorzakers."

Cohen zei het als zijn opdracht te zien ervoor te zorgen 'dat iedereen in Nederland meetelt'. Hij benadrukte daarbij dat hij niet alleen maar de man van de dialoog en van 'thee drinken' is, maar dat hij ook kan optreden. "Een uitgestoken hand waar het kan, een harde hand waar het moet."