Londen biedt Vaticaan excuses aan om grappen

Redactie

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft zondag zijn excuses aangeboden aan paus Benedictus XVI wegens de publicatie van een interne memo waarin de spot wordt gedreven met de kerkvader. Delen van het document werden zondag geplaatst in de krant Sunday Telegraph.

De memo werd geschreven door medewerkers van het ministerie die brainstormden over ideeën voor het bezoek van de paus aan Groot-Brittannië in september.

Schertsenderwijze werd gesuggereerd dat de paus tijdens zijn bezoek een abortuskliniek zou kunnen openen, een nieuwe serie condooms kan lanceren of een duet kan zingen met koningin Elizabeth. Verder werd een inzegening van een homohuwelijk voorgesteld, evenals de instelling van een noodlijn voor misbruikte kinderen als erkenning van het misbruikschandaal binnen de katholieke kerk.

Het ministerie veroordeelde veel voorstellen als 'onverstandig, naïef en respectloos'. De Britse ambassadeur bij het Vaticaan bood de excuses officieel aan en zei dat één persoon die betrokken was bij het opstellen van de memo een andere functie heeft gekregen.