Afghaanse meisjes ziek na 'vreemde geur'

static

Meer dan tachtig Afghaanse schoolmeisjes zijn de afgelopen week in het noorden van Afghanistan ziek geworden. De vrees bestaat dat opstandelingen, die gekant zijn tegen onderwijs voor meisjes, gif gebruiken om de kinderen van school te jagen. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Kunduz zondag gezegd.

Het laatste geval vond zondag plaats, toen dertien meisjes ziek werden. Nog eens 47 meisjes klaagden zaterdag over duizeligheid en misselijkheid, terwijl woensdag 23 schoolmeisjes ziek waren geworden. Alle kinderen klaagden over een vreemde geur in de klas.

Geen van de meisjes is ernstig ziek geworden, maar wat de precieze oorzaak is, is nog niet bekend.

De Taliban en andere conservatieve extremistische groeperingen in Afghanistan die tegen onderwijs voor meisjes zijn, hebben het in het verleden vaker gemunt op schoolkinderen. Toen de Taliban in het grootste deel van het land aan de macht was, werd het voor meisjes verboden naar school te gaan. Vorig jaar moesten tientallen schoolmeisjes in de provincie Kapisa met hoofdpijn en misselijkheid in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook toen roken de kinderen een vreemde geur voor zij ziek werden.