Vinokourov wint Luik-Bastenaken-Luik

Olga Kroeders

De 96e editie van Luik-Bastenaken-Luik is gewonnen door Alexandre Vinokourov. Na 260 kilometer koersen versloeg hij zijn medevluchter Alexander Kolobnev in de sprint.

In de openingsfase wist een groep van zeven man, waaronder Niki Terpstra uit het peloton te demarreren. De Nederlander Dirk Bellenmakers wist zich later ook bij hen te voegen. De kopgroep wist een maximale voorsprong op te bouwen van acht minuten. Vervolgens ontsnapte Jens Voigt uit het peloton en wist al gauw Finotto en Bouet, die uit de kopgroep waren gelost, voorbij te gaan. Hij slaagde er echter niet in om het gat met de koplopers te dichten, iets wat de Belg Maxime Monfort even later wel deed. 37 kilometer voor de streep was het peloton echter weer compleet.

Vervolgens was het Bram Tankink die een gaatje pakte. Op twintig kilometer van de meet werd hij echter weer teruggepakt door Andy Schleck en Philipe Gilbert die zich als eersten van de toppers lieten zien. Alberto Contador voegde zich bij de twee. Ook de andere favorieten voegden zich bij het drietal. Vinokourov en Kolobnev reden vervolgens voorop gevolgd door Gilbert, Evans en Valverde. Gilbert demareerde vervolgens weg bij Evans en Valverde en ging op jacht naar Vinokourov en Kolobnev. De Belg wist de twee echter niet bij te halen. Alexandre Vinokourov versloeg vervolgens Kolobnev in de strijd om de winst.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz/Ast) 6.37,49
2 Alexander Kolobnev (Rus/Kat) +0,07
3 Alejandro Valverde (Spa/Cai) +1,04
4 Philippe Gilbert (Bel/OPh) z.t.
5 Cadel Evans (Aus/BMC) z.t.
6 Andy Schleck (Lux/Sax) +1,07
7 Igor Anton (Spa/Eus) z.t.
8 Chris Horner (Vs/RSh) z.t.