Zuid-Korea: torpedo trof marineschip

static

Een Zuid-Koreaans marineschip dat eind maart in de betwiste kustwateren voor Noord-Korea na een explosie zonk, is zeer waarschijnlijk door een torpedo getroffen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van defensie zondag gezegd.

Minister Kim Tae-young zei dat het naar alle waarschijnlijkheid een torpedo was die vlakbij het schip ontplofte en door de kracht van de explosie een gat in de scheepswand sloeg. Onderzoekers die de wraktstukken hebben bestudeerd zeiden eveneens dat een explosie van buitenaf, vlabij het schip, de oorzaak is van het zinken.

Kim zei niet wie het projectiel zou kunnen hebben afgevuurd. Er is een onderzoek gaande, zei hij, maar het is nog te vroeg om vast te kunnen stellen wie verantwoordelijk is. Seoul heeft niet direct met een beschuldigende vinger naar de communistische noorderbuur gewezen, terwijl Pyongyang ontkent bij het incident betrokken te zijn geweest.

Het marineschip was op patrouille toen het op 26 maart na een explosie in tweeën brak en zonk. Tot dusverre zijn veertig lichamen geborgen, zes bemanningsleden worden vermist. Waarschijnlijk zijn ook zij om het leven gekomen.