Journalisten gelauwerd voor gifonderzoek Ivoorkust

Redactie

Het rapport dat journalisten uit diverse Europese landen over de affaire rond het gifschip Probo Koala hebben gemaakt, heeft de Daniel Pearl Award voor internationale onderzoeksjournalistiek gewonnen. De onderzoekers onthulden hoe het schip giftig afval naar Ivoorkust bracht en liet dumpen. Onder meer de Volkskrant was betrokken bij het onderzoek.

Het Center for Public Integrity in Washington noemt het onderzoek van de Noorse publieke omroep, The Guardian, de BBC en de Volkskrant 'moedig'. "Het onthulde hoe een machtig oliehandelend bedrijf probeerde de vergiftiging van dertigduizend West-Afrikanen in de doofpot te stoppen."

Hiermee wordt gedoeld op de in Nederland gevestigde multinational Trafigura, die de olietanker had gehuurd. In 2006 werden honderden tonnen afval gedumpt bij Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. Het bedrijf heeft na veel juridische strijd uiteindelijk compensatie betaald aan de slachtoffers.

Trafigura Beheer betaalde bijna 34 miljoen euro, maar zegt niet verantwoordelijk te zijn, omdat het dumpen van het afval werd uitgevoerd door een lokale aannemer die onafhankelijk van Trafigura zou hebben gehandeld. Hij werd wegens vergiftiging veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Het bedrijf betaalde de Ivoriaanse overheid in 2007 al 152 miljoen euro, zodat het afval kon worden opgeruimd.

Een andere prijs ging naar Aram Roston van het Amerikaanse weekblad The Nation. Hij maakte een reportage over beschermingsgeld dat medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie aan de Taliban betaalden, zodat goederen van het Amerikaanse leger konden worden vervoerd.

De prijswinnaars werden zondagavond in Genève bekendgemaakt. De award is ingesteld ter nagedachtenis aan Wall Street Journal-verslaggever Daniel Pearl, die in 2002 werd vermoord in Pakistan.