Hiddink: "Robben moet over maniertjes heengroeien"

Olga Kroeders

Arjen Robben toonde zich tegenover Louis van Gaal zeer ontstemd over zijn wissel in de eerste wedstrijd in de halve finales van de Champions League tegen Olympique Lyon. Het kwam hem op een reprimande van Van Gaal te staan en nu ook van Guus Hiddink, die Robben bij PSV ook aansprak op 'maniertjes'.

Hiddink had de bij Bayern bewierookte Robben tussen 2002 en 2004 onder zijn hoede bij PSV. In die periode voorzag de Achterhoeker de aanvaller als van advies. "Toen liet hij zich nogal vaak vallen, maar na verloop van tijd hebben we dat euvel redelijk kunnen oplossen", aldus Hiddink in De Telegraaf.

Hiddink vindt dat de Oranje-international zich moet gedragen naar zijn status. "Inmiddels is Robben uitgegroeid tot een internationale topspeler. Daarom vraag ik me af waarom die maniertjes van raar gedrag er nog altijd in zitten. Hij moet daar nu overheen gaan groeien", vindt de oud-bondscoach van Oranje.

"Het kan een keer compleet contra werken. Zeker gezien de concurrentie binnen het Nederlands elftal. Daarom is zo'n reactie als tegen Lyon niet correct richting het team, maar ook niet correct naar je coach. Het is gewoon niet goed", schrijft Hiddink, die de reactie van Van Gaal na de wissels goed vond.

"Dat was prima. Intussen zal hij de maniertjes uit moeten bannen. Ook om straks in Zuid-Afrika geen tweespalt te krijgen. Lukt hem dat, dan maakt hem dat alleen maar groter", besluit de ervaren clubtrainer en bondscoach. Hiddink gaat na het WK aan de slag bij de Turkse voetbalbond.