Preventievluchten Limburg-Noord tegen natuurbranden

Redactie

De natuurgebieden in de regio Limburg-Noord worden komend weekeinde in de gaten gehouden door vliegtuigen die eventuele branden moeten opsporen. Een woordvoerder van de gemeente Roermond meldt dat dit soort preventievluchten zelden in het gebied plaatsvinden. "En als het al gebeurt, dan vinden ze veelal in de zomer plaats."

Het Regiobureau Brandweer Limburg-Noord en Staatsbosbeheer gaan de vluchten uitvoeren vanwege de droogte en de wind van de laatste tijd. Hierdoor is het risico op het ontstaan van natuurbranden toegenomen.

Zaterdag- en zondagmiddag gaat vanaf Maastricht-Aachen Airport een vliegtuig de lucht in. Het vliegtuig vliegt over het gebied tussen Nieuwstadt en Mook. Een medewerker van de brandweer en Staatsbosbeheer kijken vanuit het vliegtuig of er ergens brandjes zijn.

Bij het ontdekken van een natuurbrand worden vanuit het vliegtuig de locatie en eventuele bijzonderheden van de brand doorgegeven aan de brandweer Limburg-Noord. Die rukt vanwege de droogte op dit moment met extra eenheden uit naar een natuurbrand. Publiek in natuurgebieden wordt verzocht extra voorzichtig te zijn met open vuur en roken.