Alderweireld: "Niemand zo geliefd en gehaat als Ajax"

Olga Kroeders

De bekerfinale van aanstaande zondag leeft enorm bij Ajax en Feyenoord. Voetbal International keek met Toby Alderweireld en Leroy Fer vooruit op de beladen finale. De Ajacied vindt zijn ploeg de favoriet voor de beker.

"De rivalteit met Ajax krijg je als Feyenoorder met de paplepel ingegoten", vertelt Fer. "Ook van PSV wil je graag winnen, maar wedstrijden tegen Ajax zijn speciaal. Die moét je winnen. Ik heb verder geen gevoel bij Ajax. Het is de enige club waarvoor ik nooit zou kunnen spelen."

Alderweireld: "Volgens mij is geen club in Nederland zó geliefd én gehaat als Ajax. Spelers van andere clubs spreken hardop uit dat ze ons de landstitel niet gunnen. Bij Feyenoord merk je deze afkeur het sterkst. In heb de indruk dat de sentimenten in Rotterdam sterker leven dan in Amsterdam."

"Tot de halve finale telt vooral de strijd om de landstitel", vervolgt de Belg. "Dan komt de beker in zicht en verandert de manier waarop je ernaar kijkt. Bij Ajax merk ik dat nu heel sterk. In de club en de kleedkamer, onder de supporters; iedereen is er heel erg gebrand op deze prijs binnen te halen."

Fer ziet de KNVB beker als een hoofdprijs. "Ik vind de KNVB beker een absolute hoofdprijs. Ik vind ook dat we 'm verdienen. We hebben onderweg van AZ, PSV en FC Twente gewonnen en treffen nu Ajax, dat een makkelijke weg heeft gehad. Het winnen van de beker is nu hét grote doel."