Belgische bisschop treedt af vanwege misbruik

Redactie

De Belgische bisschop Roger Vangheluwe (73) heeft zijn ontslag ingediend nadat hij had toegegeven een jonge jongen te hebben misbruikt. Dat heeft de Belgische aartsbisschop André-Joseph Leonard vrijdag bekendgemaakt. Vangheluwe zei 'ontzettend veel spijt' te hebben van zijn daad 25 jaar geleden.

Vangheluwe was bisschop van Brugge en is de eerste in België die zijn ontslag indient sinds het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk aan het licht is gekomen. Hij was sinds 1984 bisschop en daarmee de langstzittende bisschop van België.

Leonard zei dat het ontslag van Vangheluwe toont dat de katholieke kerk in België 'resoluut een bladzijde, uit een nog niet ver verleden, wil omdraaien'.

De aartsbisschop las een verklaring van Vangheluwe voor waarin hij het misbruik toegeeft. "Toen ik nog geen bisschop was en enige tijd daarna, heb ik een jongen uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt", aldus Vangheluwe. "Het slachtoffer blijft hierdoor getekend, zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing."