[NHL playoffs] Sharks op voorsprong

Denny (nyny83)

De San Jose Sharks zijn voor het eerst in de playoffserie tegen de Colorado Avalanche op voorsprong gekomen. Met een 5-0 overwinning op zak mogen zij het nu in Denver, Colorado afmaken daar de stand in de best of seven-serie nu 3-2 in het voordeel van de Sharks is.

Goalie Craig Anderson was tot deze wedstrijd de menselijke muur die er verreweg het grootste aandeel in had om het jonge team in de playoffs te houden. Deze keer werd hij na vier tegengoals vervangen door Peter Budaj. Rookie Logan Couture, die tot maart nog in het minors-team speelde, maakte twee goals en Evgeni Nabokov had een shutout met 28 reddingen en geen tegengoals. Vooral in de derde periode, toen de wedstrijd eigenlijk al beslist was, moest Nabokov vaak in actie komen om deze shutout te halen. In deze periode stopte hij zeventien schoten op doel.

In de eerste periode wisten de Avalanche slechts twee schoten op doel te produceren tegen de dominant spelende Sharks die twaalf schoten op doel hadden. Er werd echter niet gescoord. In de tweede periode volgde hetzelfde spelbeeld, maar na acht minuten spelen liet Couture zien hoe je scoort tegen een goalie in vorm: het zicht ontnemen en schoten van richting veranderen. Couture veranderde terwijl hij vlak voor Anderson stond om hem het zicht te ontnemen een schot van de nog niet helemaal fitte Dany Heatley van richting voor de 1-0.

Na deze goal leek de ban gebroken, want nog geen twee minuten later maakte Joe Pavelski zijn derde goal van de serie in de powerplay met een hard afstandsschot. Vervolgens hadden de Sharks ook nog het geluk aan hun zijde, want een schot van Scott Nichol ging naast maar stuiterde terug op de stick van Dwight Helminen die hard op het doel afschaatste. Deze kon uit een moeilijke hoek alsnog de puck in het dak van het doel werken.

In de derde periode probeerden de Avalanche nog wel terug te komen, maar goalie Nabokov bleek na twee relatief rustige periodes goed bij de les. Couture maakte met een hard schot de 4-0 terwijl Patrick Marleau de 5-0 maakte in de powerplay. Het was de eerste goal van 'The Big Three' Marleau, Joe Thornton en Dany Heatley, de tot nu toe tegenvallende eerste line van de Sharks. Hierna geloofden de Sharks het wel waardoor Nabokov nog hard moest werken om zijn shutout binnen te halen en met een beetje geluk lukte dit ook.