Zaak gebiedsverbod pedo sneller behandeld

Redactie

De rechtbank in Den Bosch gaat de bodemprocedure rond het gebiedsverbod voor de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. in Eindhoven versneld behandelen. Op 20 mei buigt de rechtbank zich er al over, zo heeft een woordvoerder van de rechtbank vrijdag laten weten.

De advocaat van Van der V. had gevraagd om een versnelde behandeling. De rechtbank heeft besloten hieraan mee te werken 'vanwege het belang van partijen', zegt de woordvoerder.

Een eerder door Eindhoven opgelegd gebiedsverbod werd in oktober door de rechtbank al van tafel geveegd. De 61-jarige Van der V. had dit verbod opgelegd gekregen toen hij in september vrijkwam na een straf voor ontucht met minderjarige jongens te hebben uitgezeten.

De bedoeling was dat hij onder toezicht van de reclassering kwam te staan, maar omdat hij nieuwe juridische procedures opstartte kon dat niet worden uitgevoerd. Van de gemeente Eindhoven mocht hij niet zonder toezicht terugkeren naar huis. Daarna werd Van der V. uit drie andere gemeenten geweerd.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde in oktober dat de burgemeester het gebiedsverbod niet goed had onderbouwd. Zo had de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel aangevoerd te vrezen voor verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld omdat Van der V. door buurtbewoners aangevallen zou kunnen worden. De rechter oordeelde dat het niet Van der V. is die daarvoor gestraft moet worden.

De burgemeester nam vervolgens een nieuw besluit over het gebiedsverbod. Daarbij is volgens de gemeente wel een goede dreigingsanalyse op schrift gesteld, waarin beter zou worden onderbouwd waarom de openbare orde dreigt te worden verstoord en waarom maatschappelijke onrust zou dreigen.