CDA'ers: Limburg moet blijven!

Marc (MPG)

Drie prominente Limburgse CDA'ers zijn een petitie gestart voor het behoud van hun provincie. De Tweede Kamerleden vrezen de plannen van onder andere GroenLinks en D66 om de provincie op te heffen.

De Kamerleden Ger Koopmans, Raymond Knops en Ine Madsen stellen dat er lokaal en regionaal geen enkel draagvlak voor de plannen is. "Domme daadkracht die de afstand tussen bestuur en inwoners vergroot. Het is niet aan Den Haag om hierover te beslissen."

Voor de petitie is de website limburgmotblieve.nl (Limburg moet blijven) gelanceerd. Op de website geeft het drietal aan waarom de provincie Limburg behouden moet blijven. "Limburg, een provincie om trots op te zijn. Van abrikozenvlaai tot en met zoervleis en van het Drielandenpunt tot aan de Mookerhei. Tal van dialecten, een b(l)oeiend verenigingsleven waaronder vele schutterijen en harmonieën, een Bourgondische instelling: dit is slechts een kleine greep uit de vele typisch Limburgse kenmerken. Met deze actie laten we aan de tegenstanders zien: 'Limburg mòt blieve!' Teken daarom deze petitie."

Ook elders initiatieven
Niet alleen de Limburgse CDA'ers komen op voor het behoud van hun provincie. Ook in Drenthe, Friesland, Groningen, Overijssel en Zeeland nemen CDA'ers deel aan de actie 'handen af van onze provincie'.

De Friese initiatiefnemer Sander de Rouwe noemt de plannen om provincies samen te voegen 'een bespottelijk idee'. "Provincies zijn van essentieel belang voor de bestuurlijke inrichting van Nederland. Daarom vragen wij iedereen om op de website onze petitie te ondertekenen."