Miljoen naar slachtoffers Westfriese Flora

Redactie

De slachtoffers van de legionellabesmetting bij de Westfriese Flora in 1999 krijgen samen een miljoen euro schadevergoeding. De Stichting Tegemoetkoming Legionellaslachtoffers (STL) keert aan honderdveertig slachtoffers 63 procent van hun claims uit, schrijft Trouw vrijdag.

De mensen die nog werkten toen ze de besmetting opliepen en daardoor hun inkomen zagen dalen krijgen de hoogste vergoeding, namelijk 75.000 euro. Driekwart was echter boven de 65 jaar en krijgt een beperkte vergoeding. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vergoeding voor activiteiten die ze niet meer konden ondernemen.

Door de uitbraak werden 242 mensen ziek, van wie er 32 omkwamen. Bubbelbaden op de Westfriese Flora bleken de bron van de besmetting. Het geld dat nu wordt uitgekeerd komt volgens Trouw van de aansprakelijkheidsverzekeraars van de bubbelbadhouders. Die hebben de STL gevraagd het geld te verdelen.

De stichting zegt in de krant dat het bedrag dat wordt uitgekeerd 'helaas onvoldoende is om de schade helemaal te vergoeden'. De stichting verwacht tienduizend euro over te houden voor eventuele nagekomen claims en kosten. Als niemand aanspraak maakt op dat bedrag, gaat het naar de Stichting Veteranenziekte.