Hotels Bangkok brengen gasten elders onder

Redactie

Luxe hotels in Bangkok zijn er dinsdag toe overgegaan hun gasten elders onder te brengen uit vrees voor geweld door anti-regeringsdemonstraties. De hotels Grand Hyatt en InterContinental vertelden hun gasten te vertrekken, terwijl The Four Seasons open bleef, maar wel alle vier zijn restaurants sloot.

"De situatie is zeer gespannen", zei Patty Lerdwittayaskul, woordvoerder van Grand Hyatt. "We brengen onze gasten elders onder voor hun veiligheid." Het hotel sluit de deuren in ieder geval tot zaterdag. De nabijgelegen Holiday Inn en InterContinental deden hetzelfde en zeiden tot maandag geen nieuwe reserveringen te accepteren.

De demonstranten, roodhemden genoemd, hebben het district van Bangkok bezet waar de luxe hotels en winkelcentra zich bevinden. Daar versterkten zij hun instellingen en bereidden zich voor op een eventuele strijd door zelfgemaakte wapens te vervaardigen en honderden bamboestokken te scherpen.

"Het beeld van het 'Land van de Lach' is vernietigd", zei Apichart Sankary, van de Thaise toeristenfederatie. "Toeristen worden bang van de gewapende militairen. Ze kunnen niet geloven dat dit Thailand is."

De roodhemden eisen het vertrek van premier Abhisit Vejjajiva, die na een militaire staatsgreep is aangesteld, en de terugkeer van Thaksin Shinawatra. Tussen twee winkelcentra hebben zij een groot spandoek opgehangen, waarop zij zich in het Engels verontschuldigingen bij buitenlandse bezoekers: "Welkom in Thailand. We willen alleen maar democratie."