Vervoer Formule 1-bolides in problemen door aswolk

Jorn (existenz)

Alhoewel een groot deel van de Formule 1-teams, coureurs en journalisten via verschillende wijze Europa hebben weten te bereiken en dus China achter zich te laten, staan de Formule 1-bolides nog in Shanghai op het vliegveld te wachten op de vrijgave van het vliegverkeer in Europa door de luchtverkeersleiders.

Doordat het Formula One Management (FOM) verantwoordelijk is voor het vervoer van de auto's, staan er in Shanghai al diverse vliegtuigen te wachten om te mogen vertrekken naar Europa, maar de IJslandse vulkaanas gooit momenteel roet in het eten.

"De situatie is zo dat we momenteel vastzitten in Shanghai. Ik hoor dat het luchtverkeer in Zuid-Europa weer vrijgegeven wordt, maar het zal lastig worden een ticket te vinden voor een vlucht daar naar toe. Alle teams zitten in deze situatie", aldus Renault F1 Sporting Directeur Steve Nielsen. "Het meest frustrerende is dat wij er zelf niets aan kunnen doen. Wij blijven naar mogelijkheden zoeken, zelfs het charteren van een eigen vliegtuig is een optie. Gelukkig leert de Formule 1 je om snel te reageren op veranderende situaties en dus zijn wij daar inmiddels experts in. Wij zullen dus wel een oplossing vinden."

"Zodra wij het personeel in Europa hebben, hopen wij ook onze apparatuur snel in te kunnen vliegen. Vrachtvervoer is makkelijker aan te passen qua bestemming naar gelang de situatie verandert. Als er er nog maar weinig tijd resteert zullen de auto's rechtstreeks naar Barcelona gevlogen worden zodat die op tijd aanwezig zijn voor de volgende race, terwijl ze anders eerst naar de fabrieken zouden gaan. Ook onze engineers zouden rechtstreeks naar Spanje kunnen vliegen als het nog lang gaat duren."