OM afgestraft voor gebruik getapte gesprekken

Redactie

De zaak tegen een man die veroordeeld is wegens brandstichting in de woning van zijn voormalige schoonmoeder in Arnhem moet over. Justitie maakte ten onrechte gebruik van afgeluisterde gesprekken, zo bepaalde de Hoge Raad dinsdag. Bij de brand, die de man op 12 juli 2004 stichtte, kwam de ex-schoonvader van de verdachte om het leven.

De man werd in 2008 door het hof in Arnhem veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij stapte naar de Hoge Raad omdat de officier van justitie de telefoon van zijn familieleden liet tappen. Hierbij werden ook gesprekken met zijn advocaat opgenomen. Die gesprekken met de advocaat werden gebruikt in het dossier tegen de verdachte.

De Hoge Raad oordeelde dat deze gesprekken gewist hadden moeten worden. Daarom moet het gerechtshof in Den Bosch de zaak overdoen. De advocaat-generaal had dit in november vorig jaar al geadviseerd.

Het OM is de afgelopen jaren regelmatig door rechters op de vingers getikt wegens het niet naleven van de regels rondom getapte gesprekken met zogenoemde geheimhouders. In een aantal gevallen, onder meer bij de Hells Angels, heeft dit geleid tot ontslag van rechtsvervolging.