Brundle: "Stewards moeten strenger opteden"

Peterselieman

Voormalig-coureur en tegenwoordig commentator bij de BBC Martin Brundle is niet blij met de beslissingen die de stewards afgelopen weekend tijdens de Formule 1-race in China hebben genomen. Volgens hem hadden ze veel strenger op moeten treden tegen het gevaarlijke rijgedrag.

"Hamilton en Vettel mogen blij zijn dat ik geen racesteward was. Ik zou hebben geadviseerd ze allebei enkele plaatsen terug te zetten op de startgrid voor de volgende race," zo schrijft Brundle op zijn weblog. De genomen risico's in de pits waren volgens hem te groot. "De lollipopman kan niet iedere pitstop in de gaten houden en inschatten hoeveel wielspin zijn coureur zal ondervinden. Maar wat zich vervolgens afspeelde in de pitstraat was bijzonder gevaarlijk."

Een waarschuwing is voor Brundle niet afdoende. "Maar wat betekent dat? Wanneer loopt de waarschuwing af en wordt een echte straf uitgedeeld? Deze beslissing van de stewards heeft een gevaarlijke precedent geschapen," zei de Brit die ook vraagtekens had bij de handelswijze van Ferrari, omdat Fernando Alonso Felipe Massa bij het ingaan van de pits inhaalde en hierdoor mogelijk de verkeerde banden gekregen heeft.

De Brit kon het ook niet verdragen dat Jenson Button aan het einde van het lange rechte stuk bijna tot stilstand kwam toen de safety car naar binnen ging. "Tenzij hij kan aantonen dat de safety car ongebruikelijk langzaam de pitstraat inreed, was dat een duidelijke overtreding van de regels. Wanneer ik als oud-coureur naast de racestewards had gezeten, zou ik me waarschijnlijk niet geliefd hebben gemaakt bij mijn oude werkgever McLaren. Maar die taak is geen populariteitswedstrijd. Vraag maar aan een willekeurige scheidsrechter."