Weer onbevoegde hulpofficier in Brabant

Redactie

Bij het politiekorps Brabant-Noord blijkt nog een tweede onbevoegde hulpofficier van justitie te hebben rondgelopen. Dat meldt een woordvoerder van het korps dinsdag. In dit geval gaat het om een hoofdinspecteur, van wie het certificaat om op te mogen treden als hulpofficier van justitie was verlopen.

Hierdoor was hij van juni vorig jaar tot deze maand onbevoegd. Inmiddels heeft de hoofdinspecteur weer een geldig certificaat. De politie bekijkt nog of de hoofdinspecteur iets te verwijten valt.

Het Openbaar Ministerie is geïnformeerd over de onbevoegde hulpofficier van justitie. Die moet nu gaan bekijken in welke zaken hij handelingen heeft verricht die buiten zijn bevoegdheden liggen en wat voor gevolgen dit heeft voor deze zaken. Een hulpofficier mag bijvoorbeeld bepalen of een verdachte na een aanhouding een nacht in de cel moet doorbrengen, maar mag de hechtenis niet verlengen.

Anderhalve week geleden kwam al aan het licht dat een politie-inspecteur van het korps onbevoegd is opgetreden als hulpofficier van justitie. Tegen deze politieman bestaat het ernstige vermoeden dat hij het certificaat heeft vervalst en dat dus sprake was van opzet. De rijksrecherche heeft deze zaak in onderzoek.

Dat de twee onbevoegd waren, kwam naar voren tijdens een inventarisatie van de hulpofficieren van justitie van het korps.