FC Twente en Ajax strijden verder

Olga Kroeders

De kandidaten voor het kampioenschap in de eredivisie spelen vandaag beide een thuiswedstrijd. FC Twente ontvangt Feyenoord in de Veste. Ajax neemt het in eigen stadion op tegen Heracles Almelo. De koploper uit Enschede heeft met nog twee duels te gaan een punt voorsprong op Ajax.

Sinds het midweekse programma is de spanning toegenomen. FC Twente verloor bij AZ en Ajax won bij Willem II. De Enschedese club kan vanmiddag al de titel binnen halen. Dan moet het winnen van Feyenoord én dient Heracles in Amsterdam Ajax te verslaan.

Eén keer eerder had FC Twente tegen Feyenoord de titel min of meer veilig kunnen stellen. Dat was in 1974. Destijds speelden de elftallen op de voorlaatste speeldag in de Kuip tegen elkaar. Feyenoord won en werd kampioen. FC Twente, in die tijd met Epi Drost, Kick van der Vall en Jan Jeuring, kwam sindsdien nooit meer zo dicht bij de titel.

In Enschede speelde FC Twente 43 keer tegen Feyenoord. De thuisclub won elf keer, de Rotterdammers dertien maal. Vorig seizoen werd het in de Veste 1-1, door twee strafschoppen. Blaise N'Kufo scoorde voor FC Twente, Roy Makaay voor Feyenoord. Ajax speelde in Amsterdam negen keer tegen Heracles Almelo en won zes keer. Eén keer was er een zege voor Heracles.