Vier jaar cel voor fatale worp in het water

bennootje

De 41-jarige woonbootbewoner die vorig jaar twee jongemannen in Hellevoetsluis in het ijskoude water gooide, is veroordeeld tot vier jaar cel. Een van de mannen kwam hierbij om het leven. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam had zes jaar celstraf geëist.

De twee slachtoffers waren vorig jaar februari gaan stappen. Op weg naar hun woning, een huis voor jongeren met een verstandelijke beperking, klom een van hen langs een hek met punten op een steiger. De 25-jarige man wilde proberen de deur van de woonboot van de verdachte te openen. Die werd wakker en gaf een trap tegen de deur om hem te verjagen. Vervolgens zei de man tegen zijn vrouw dat hij de twee een lesje ging leren.

Een halve kilometer verderop zag hij dat dezelfde jongen op de loopplank van een andere boot stond. Daarop gooide hij hem tussen de wal en het schip in het water, dat een temperatuur had van twee graden. Omdat de boot en de kade een flink stuk boven het water uitkwamen, kon de jongen niet uit het water komen.

Na hem in het water te hebben gegooid, is de man doorgelopen naar de tweede jongen, die hij verderop in het water gooide. Die verkrampte door de kou, maar kon nog net op een strandje komen.

De rechter verweet de verdachte dat hij zich nauwelijks om de twee heeft bekommerd. Omdat de verdachte een duikbrevet heeft, had hij kunnen weten dat het dodelijk is om iemand in het ijskoude water te gooien. De volgende dag zag de man bij het uitlaten van zijn hond twee schoenen uit het water steken. Hij durfde niet verder te kijken en gaf zich aan bij de politie.