Belgische voetbalbond voelt zich verraden

Olga Kroeders

Het bestuur van de Belgische voetbalbond (KBVB) is "diep ontgoocheld" door het plotselinge afscheid van bondscoach Dick Advocaat. "Zijn gedrag is professioneel en persoonlijk onaanvaardbaar", betoogde voorzitter Francois de Keersmaecker, met wie de Haagse trainer tot voor kort nog wel een goede band had.

Het bondsbestuur reageerde vandaag tijdens een persconferentie in Brussel voor de eerste keer officieel op het vertrek van Advocaat, die een dag eerder zijn ontslag indiende. De KBVB rekent op een forse schadevergoeding, van de opgestapte bondscoach en/of van zijn toekomstige werkgever, waarschijnlijk de kapitaalkrachtige Russische voetbalbond.

"Maar voor we verdere stappen ondernemen, willen we eerst met Advocaat aan tafel zitten", lichtte De Keersmaecker toe. De aangeslagen preses liet weten dat er nog geen opvolger voor Advocaat klaar staat. "We hebben één van de jongste selecties in Europa. De nieuwe coach moet al die talenten vormen. Het vertrek van Advocaat is geen goed nieuws, maar we blijven geloven in de Rode Duivels. We gaan voor een plaats op Euro 2012 en willen iedereen, ook Dick Advocaat, tonen wat we waard zijn."

De volgende wedstrijd van de Rode Duivels is een vriendschappelijke ontmoeting met Bulgarije, op 19 mei in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. "Het zou ideaal zijn als er dan een nieuwe bondscoach is", zei De Keersmaecker, die benadrukte dat hij zelf niet aan opstappen denkt.