Rijders: "Slingeren op rechte stuk bestraffen"

Peterselieman

De Formule 1-coureurs willen het slingeren op het rechte stuk om een positie te verdedigen bestraffen. Lewis Hamilton verdedigde in Maleisië zijn positie ten opzichte van Renault-rijder Vitaly Petrov door te slingeren. Hij kreeg er een waarschuwing voor, maar dat volgens zijn collega's niet genoeg.

In Shanghai hebben de rijders FIA racedirecteur Charlie Whiting de opdracht gegeven om de kwestie aan te pakken. "In de regels staat dat je, tijdens een duel, niet meer dan één keer van je lijn mag. Lewis kreeg slechts een zwart-witte waarschuwingsvlag. Het mag gewoon niet. Als je het doet, moet Charlie een straf geven, geen reprimande. Dan worden we er allemaal aan herinnerd dat het niet mag," zei Trulli tegen Autosport.

Trulli trekt hierbij de vergelijking met voetbal. "Een gele kaart is niet genoeg. Wij zien liever dat hier rood voor wordt gegeven. Charlie begrijpt wat we willen. Het is nodig om eenduidigheid te creëren. Wij als coureurs moeten duidelijk weten wat wel en niet geoorloofd is in een duel," zei de Italiaan die met een rode kaart een drive-through-penalty bedoelt.

De Lotus-coureur zegt dat het geen persoonlijke aanval op Hamilton is. De actie dient slechts als voorbeeld om de regels te verduidelijken. "Het is geen kritiek op hem, ik heb het incident zelfs niet eens gezien. Sommige mensen waren bezorgd omdat hij heen en weer ging. Lewis zelf zegt dat hij niet probeerde Petrov te blocken, maar de slipstream tussen de auto's wilde verbreken. We gebruiken deze zaak gewoon als voorbeeld. Voor de toekomst is duidelijk dat dit bestraft wordt, dus we weten nu waar we aan toe zijn."