VVD'er ontbrak op stembiljet door drukfout

Redactie

De naam van VVD-lijstduwer Eric van der Burg ontbrak op stembiljetten voor de deelraadsverkiezingen in Amsterdam Zuidoost door een drukfout. Dat blijkt uit onderzoek van het stadsdeel.

Tijdens aanpassingen aan het formulier is de naam van Van der Burg per ongeluk van het stembiljet geschoven. Ook bij controles is de fout niet opgemerkt. Om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen, zijn afspraken gemaakt met de drukker over de aanscherping van zorgvuldigheidsregels.

De naam van VVD kandidaat Van der Burg stond op 3 maart aanvankelijk niet op de stembiljetten. Het stadsdeel leverde echter aan het begin van de middag aan alle 62 stembureaus in Zuidoost nieuwe biljetten, waarop de naam wel stond vermeld. Mensen die vroeg gingen stemmen, konden niet voor nummer laatst Van der Burg kiezen.

Uiteindelijk besloot de VVD geen nieuwe gang naar de stembus te eisen in het stadsdeel. Volgens de partij was er sprake van een 'zeer ernstige fout', maar bleek uit een eigen analyse dat de gevolgen niet dusdanig erg waren dat een herstemming nodig was.