Verwanten Bakijev leveren wapens in

Redactie

Verwanten van de afgezette en gevluchte Kirgizische president Koermanbek Bakijev hebben vrijdag hun wapens overgedragen aan de autoriteiten in hun dorp. De kans op gewapend verzet van de aanhangers van Bakijev lijkt hierdoor te zijn afgenomen.

De autoriteiten zijn nog wel op zoek naar Bakijevs broer Zjanibek, die er als voormalig commandant van de presidentiële garde van wordt verdacht op 7 april het vuur te hebben laten openen op betogers in de hoofdstad Bisjkek. Bij het geweld dat hierop uitbrak kwamen ten minste 83 mensen om het leven.

Bakijev heeft ruim een week geprobeerd zijn aanhang te mobiliseren tegen de oppositiekrachten die na zijn vertrek uit Bisjkek de macht in de hoofdstad hebben overgenomen. Maar nadat er donderdag op een bijeenkomst met aanhangers schoten waren gevallen, week hij uit naar Kazachstan.

De vlucht van Bakijev was afgestemd met de presidenten van Rusland, de VS en Kazachstan, alsook de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Hoe lang hij in Kazachstan kan blijven is onduidelijk. Interim-leider Roza Otoenbajeva kondigde aan dat Kirgizië om een internationaal onderzoek naar het geweld zal vragen en zei dat Bakijev 'het recht niet zal ontlopen'.

Otoenbajeva toonde donderdag een door Bakijev met de hand geschreven en per fax verstuurde ontslagbrief. "Het conflict is voorbij, de mensen in alle delen van het land zijn één in hun veroordeling van het bloedige regime", zei zij. Zij noemde het vertrek van Bakijev de enige manier om een escalatie van de spanningen en 'het opzetten van het ene deel van de bevolking tegen het andere' te vermijden.

Volgens de interim-regering is Bakijev alleen met zijn vrouw en twee kleine kinderen naar Kazachstan vertrokken. Zijn vertrek voedt de hoop op een snelle oplossing van de crisis in de voormalige sovjetrepubliek, waar een belangrijke Amerikaanse bevoorradingsbasis voor de troepen in Afghanistan is gelegen. De basis Manas bij de luchthaven van Bisjkek draait inmiddels weer op volle toeren, liet de Amerikaanse ambassade donderdag weten. De Russische president Dmitri Medvedev beloofde Kirgizië humanitaire hulp.