Aswolk is miljoenenstrop voor vrachtvliegers

Redactie

Het uitblijven van luchtverkeer op Schiphol kost de Nederlandse goederenvervoerders tot nu toe zo'n zeventig miljoen euro. Dat schat de belangenorganisatie voor de goederenvervoerders EVO.

De eerste dag waarop niet kan worden gevlogen kost vijftig miljoen euro. Iedere volgende dag kost de vervoerders nog eens twintig miljoen euro, rekent beleidsmedewerker van EVO Joost van Doesburg voor. Het verschil wordt veroorzaakt doordat vrachtvervoerders na de eerste dag kunnen inspelen op de situatie.

Van Doesburg noemt de gevolgen voor de goederenvervoerders 'vrij dramatisch'. Met name vervoerders van groenten, fruit, bloemen en grondstoffen voor medicijnen lijden schade door het uitblijven van luchtverkeer. Hij roept op tot een zo snel mogelijke hervatting van de luchtvaart, als de situatie dat toelaat.

Met het hervatten van het vliegverkeer is het probleem volgens de beleidsmedewerker nog niet opgelost. Hij verwacht schade tot twee weken nadat er weer gevlogen kan worden. Dat kan komen doordat voorraden die zich nu opstapelen nog moeten worden weggewerkt en het vervoer van goederen daardoor vertraging oploopt. Bedrijven met een prestatiecontract lijden daardoor ook na het hervatten van de luchtvaart onder de vertraging.

EVO vertegenwoordigt zo'n dertigduizend goederenvervoerders in Nederland. Daartoe behoren zo'n 2500 bedrijven die goederen door de lucht vervoeren. Die 2500 bedrijven vormen volgens Van Doesburg zo'n negentig procent van het totale aantal bedrijven dat door de lucht vervoert.

Een IJslandse vulkaan spuugt as uit, waardoor sinds donderdag boven een groot deel van Europa niet kan worden gevlogen. In Nederland gaat het luchtruim op zijn vroegst zaterdag om 06.00 uur weer open.