Premier: besluit bekerfinale triest

Redactie

Het is 'heel erg triest' dat het kabinet zich vanwege de veiligheidsrisico's heeft moeten bezighouden met het besluit om de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord over twee duels te spelen. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De KNVB kwam donderdag tot dit oordeel mede onder druk van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij noemde dit vrijdag een 'goed besluit' dat in 'goed overleg' is genomen. De bewindsman zei zich 'zorgen' te maken over de gevolgen wanneer de wedstrijd volgens het oude plan zou worden gespeeld.

Balkenende vindt het 'in-en-in-triest' dat uit vrees voor grote rellen dit besluit moest worden genomen. "Maar het is in deze omstandigheden de beste oplossing." Tijdens beide duels in Amsterdam en Rotterdam worden alleen supporters van de thuisclubs toegelaten.

Het laten doorgaan van één finale in de Rotterdamse Kuip met zowel Ajax- als Feyenoordfans zou een te groot beslag leggen op de politie. "Het is alsof je je aan het voorbereiden bent op een veldslag." De grootschalige veiligheidsmaatregelen zou ook de kosten buitensporig doen oplopen.

Balkenende benadrukte dat het ook anders kan. Hij verwees naar het Europees kampioenschap van twee jaar geleden in Zwitserland, waarbij Oranjesupporters gebroederlijk feestvierden met fans van de tegenstanders.

De premier hoopt dat de Eerste Kamer snel werkt maakt van de voetbalwet, waarmee hooligans harder kunnen worden aangepakt.