[WRC] Ford en Citroën bannen tactiek uit

Peterselieman

Ford en Citroën hebben in het World Rally Championship besloten de tactieken die gebruikt werden in de vorige ronde in Jordanië uit te bannen. Beide teams wilden elkaar geen duimbreed toegeven en haalden alles uit de kast om de andere partij te benadelen.

Citroën-rijder Sébastien Loeb ging aan de leiding in de rally en kreeg doordat Sébastien Ogier niet inhield zijn jonge teamgenoot op plaats twee voor de laatste dag. Hierdoor had Ford-rijder Jari-Matti Latvala op de laatste dag een schonere piste, zodat hij veel tijd in kon lopen. Citroën gaf Ogier bewust een te late servicebeurt, zodat hij 50 seconden straf kreeg en terugviel naar plaats vijf. Ford speelde hier op in door coureur Mikko Hirvonen eerder dan gepland naar de start te brengen, zodat Latvala geen nadeel ondervond.

Citroën beantwoordde deze zet door Ogier voor proef veertien acht minuten te vroeg in te klokken, zodat de jonge Fransman de weg vrij zou maken voor Loeb. Hij kreeg hiervoor weliswaar een straf van acht minuten, maar door de zet kon Loeb de rally eenvoudig winnen.

Beide teams zijn naderhand door de stewards of the meeting op de vingers getikt, omdat ze de sport in diskrediet hebben gebracht met hun gedrag. Naast de onderlinge afspraken tussen Citroën en Ford heeft ook de organisatie van het WRC gereageerd door een regel uit te vaardigen dat alles wat de sport in diskrediet kan brengen bestraft zal worden.