IJslandse aswolk hindert F1-circus China

Peterselieman

Hoewel de Formule 1-bolides dit weekend niet in de buurt van IJsland rijden hindert de aswolk die een vulkaan op het eiland uitstoot het circus toch. Omdat het vliegverkeer in Europa grotendeels plat ligt kunnen onderdelen en personeel niet naar China overgevlogen worden.

Het Formule 1-team van Williams wilde op het circuit van Shanghai de F-duct uitproberen, maar het onderdeel kan niet meer naar Azië gevlogen worden. Ook Virgin Racing kan enkele onderdelen en personeelsleden niet meer naar China krijgen. Ook BBC-commentator en voormalig teambaas Eddie Jordan zit nog vast op het Britse vasteland in afwachting van de heropening van het luchtruim.

De vulkaan op ijsland stoot as en allerlei andere deeltjes uit die in de vliegtuigmotoren terecht kunnen komen en daar schade aanrichten. Daarom is uit voorzorg het luchtruim boven een groot deel van Europa gesloten. Mocht dit tot zondag duren, dan zouden de Formule 1-teams er wederom hinder van kunnen ondervinden, omdat alles terug naar Europa gevlogen moet worden.