As blijft vluchtverkeer nog hele dag verstoren

static

Het as van een IJslandse vulkaan verstoort het vluchtverkeer in Europa zeker nog een hele dag. Dat verwacht de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol. Op een normale vrijdag zijn er in Europa 28 duizend vluchten, deze vrijdag zijn dat er naar verwachting elfduizend.

In Engeland is al besloten dat daar op zijn vroegst zaterdagochtend weer wordt gevlogen. In Nederland is het luchtruim tot nader order gesloten. Uit een overleg dat om 08.00 uur begon tussen de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Luchtverkeersleiding Nederland, het KNMI en partijen binnen de luchtvaart was om 10.00 uur nog geen besluit gekomen.

Wereldwijd zijn vrijdag duizenden vluchten geschrapt. De asdeeltjes van de vulkaan kunnen ervoor zorgen dat vliegtuigmotoren uitvallen.

KLM gaf eerder aan dat het op zijn vroegst vanaf 14.00 uur weer vanaf Schiphol gaat vliegen. Het is nog maar de vraag of die tijd wordt gehaald. In Engeland, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, Polen, België en Nederland is het luchtruim gesloten. In Frankrijk zijn 24 luchthavens gesloten. Duitsland heeft elf luchthavens gesloten. Meerdere vluchten uit de Verenigde Staten moesten omkeren.