Kinderen terroriseren buurt in A'dam

Doordat er in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld een aantal huizen gesloopt wordt, zijn er diverse gezinnen overgeplaatst naar andere gedeeltes van de wijk. Hierbij waren ook een aantal Marokkaanse probleemgezinnen. Ondanks dat ze andere woonruimte hebben, bezorgen de kinderen van deze gezinnen nog immer veel overlast. Nu in de nieuwe buurt.

De overlast die vooral de kinderen veroorzaken bestaat onder meer uit het bespugen van bewoners, vandalisme en het besmeuren van brievenbussen met uitwerpselen.

Onacceptabel
De stadsdeelvoorzitter Ineke Ketelaar is uiteraard niet gecharmeerd van deze acties. Ze wil er persoonlijk paal en perk aan stellen. "Ze vervuilen portieken en vallen hun buren lastig. Ik accepteer dat niet. Ze wonen nu fatsoenlijk, er is geen enkel excuus meer. We kennen ze één voor één bij naam en ik ga er persoonlijk voor zorgen dat bij iedere vernieling de ouders een schadeclaim krijgen."

Geen discriminatie
De woordvoerster van het stadsdeel zegt dat de jongeren het niet alleen gemunt hebben op blanke buurtbewoners, maar dat iedereen door hen geterroriseerd wordt. "Nee hoor, ze treiteren net zo goed hun oudere Marokkaanse buurman en zelfs de buurtvaders die rondlopen, worden belaagd."

Maatregelen
Ondanks dat de heersende opinie is dat een beter huis ook tot beter gedrag zou moeten leiden, gaat dat in dit geval duidelijk niet op. De groep jongeren tussen de acht en veertien jaar oud stond in hun oude buurt ook al bekend als relschoppers. "Mensen zeggen wel eens dat een betere woning leidt tot beter gedrag, maar daar is dus geen sprake van. Dat bewijzen deze kinderen", aldus de woordvoerster.

Voorzitter Ketelaar geeft aan dat er wel een aantal maatregelen getroffen is om de overlast de kop in te drukken. "De politieagenten in de buurt zijn voorzien van een sleutel van de portieken, zodat ze de jongeren ook binnen kunnen aanpakken". Naast deze maatregelen hebben de straatcoaches ook de mogelijkheid gekregen om de trappenhuizen in de buurt te betreden. Zodoende kunnen de vandalen zich niet meer daar verstoppen.